Groepsrondreis Brazilië

Groepsrondreis Brazilie

Brazilië beslaat één derde deel van het Latijns-Amerikaanse continent en is het vijfde grootste land ter wereld en toch, als je de naam van het land laat vallen denken de meeste mensen meteen aan het Carnaval de Rio, de stad Rio de Janeiro zelf, Saõ Paulo, het Braziliaanse wondervoetbal, de veel bezongen stranden van Copacabana en Ipanema, de ophitsende samba en tegenwoordig ook de noordelijke badplaats Natal.

Bezienswaardigheden

Natuurlijk, als je komt aanvliegen op Rio de Janeiro, kan het reusachtige Christusbeeld van de Franse architect en beeldhouwer Landowski, je niet ontgaan. De met een kabelbaan te bereiken hoogste top van de stad is iedereen ook wel bekend maar weten veel mensen hoe het is gesteld met de geologie en de flora en fauna van het land, met de onafzienbare regenwouden en de loop van de Amazone rivier met zijn lengte van 6500 km, na de rivier de Nijl, de langste rivier ter wereld. Een rondreis door Brazilië is geen eenvoudige opgave. Op sommige, zeg maar vele, plekken kun je met de auto niet komen, en op sommige plekken ben je gewoon van harte niet welkom. Dat is in de gebieden waar de bevolking nog leeft van de clandestiene papaverteelt, in de gebieden waar de handelsroutes zijn uitgezet waarlangs de grondstof voor cocaïne zijn weg naar de gestreste bevolking van de wereldsteden vindt. In de achterlanden dus, biotoop voor onontdekt leven, waaruit steeds nieuwe apensoorten, vogels, insecten, reptielen en amfibieën aan de encyclopedieën worden toegevoegd. Zelfs uitgestorven gewaande kleine zoogdieren duiken in het stroomgebied van de Amazone en in de regenwouden weer onverwacht op. De machtige rivier watert af in de Atlantische Oceaan maar ontstaat al in het westen van het continent waar uit alle omliggende landen zo ongeveer wel één of meerdere rivieren in de Amazone uitmonden. Die onvoorstelbare watermassa heeft in de loop der eeuwen een onvergelijkbaar landschap uitgeslepen tussen de bergketens van het Hoogland van Brazilië en het Hoogland van Guyana. In de omringende wouden leven jaguars, poema’s en gordeldieren, je treft er 500 soorten krijsende ara’s aan, je struikelt zowat over de duizenden schildpaddensoorten en de muskieten laten je niet met rust. Dat is óók Brazilië.

Advertenties van onze partners

Overige informatie Brazilie

Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika met als hoofdstad Brasília. Lang heeft Rio de Janeiro als hoofdstad gefungeerd maar de Brazilianen wilden een residentie, minder onder Portugese invloed zoals die heerst aan de Atlantische Oceaan. Men stampte op de hoogvlakte van het binnenland (ca. 1000 meter boven zeeniveau) een compleet nieuwe stad uit de grond. Ondanks de grote economische potenties van het land en de positieve economische en sociale ontwikkeling sinds de jaren negentig van de vorige eeuw, blijft de uitzonderlijk scheve verdeling van rijkdom en bezit, één van de grootste knelpunten voor Brazilië. De rijkste 20% van de bevolking verdient momenteel zo’n 65% van het nationale inkomen. De armste 40% krijgt nog geen 10% van het nationale inkomen. Er leven 22 miljoen mensen onder de armoedegrens. Toch zie je op rondreis door het land van de meest uitgestrekte tropische regenwouden, niet alleen maar bedroefde gezichten. Brazilië is een smeltkroes van rassen en volkeren, lang gekoloniseerd door Portugal dat uit was op de bodemschatten van het land en voor hun botenbouw en meubilair in het thuisland in Europa. Het is ook Portugal geweest dat op grote schaal Afrikanen overbracht om op de plantages te werken (suikerriet-, cacao- en koffieplantages). Die mengden na de afschaffing van de slavernij met de bezetters, de indianen en overige Europeanen waaruit de huidige Braziliaan is ontstaan. Van Brazilianen kan gezegd worden dat het onverbeterlijke optimisten zijn, een kenmerk gevoed door de gedachte: ‘Deus é Brasileiro’ ofwel ‘God is een Braziliaan’. Die overtuiging is gebaseerd op het feit dat zich voor elk probleem wel weer een oplossing aandient. Rondreizen door dit machtige land leveren dat bewijs.

Offerte groepsrondreis Brazilië? Klik hier