Groepsrondreis Costa Rica

Groepsrondreis Costa Rica

Costa Rica is in Midden-Amerika het enige land dat niet over een leger beschikt. De Tico’s zoals de Costaricanen zichzelf graag noemen, zijn een buitengewoon vredelievend en hulpvaardig volk. De belangstellenden op rondreis door het bergachtige land, ingeklemd tussen de Stille Oceaan en de Caribische Zee, zullen de mentaliteit van de inwoners op zijn minst, hoewel een voorbeeld voor vele andere samenlevingen, merkwaardig vinden.

Advertenties van onze partners

Bezienswaardigheden

De hoofdstad van Costa Rica is San José, centraal gelegen midden op de bergrug die het land van noordwest naar zuidoost doorklieft. Het ligt ook relatief centraal ten opzichte van de Grote Oceaan en de Caribische Zee. Het is een stad met een geschiedenis die terug gaat naar het tijdperk dat Midden-Amerika nog slechts bewoond werd door indianenstammen die via Noord-Amerika bij de Beringstraat over het continent uitzwermden. Op vele plaatsen in de stad zijn herdenkingmonumenten aan de indianen gewijd. De architectuur verwijst naar de aanwezigheid van de Spanjaarden, die zo dom zijn geweest de indianen te verdrijven en Afrikaanse slaven in de plantages liet werken. In de Cordero de Talamanca, tegen de grens met Panama, moet men de rondreis door het land even onderbreken om er lieflijke flora en fauna te bewonderen. In het noorden , tegen de grens met Nicaragua, ligt de 2028 meter hoge actieve vulkaan Miravalles. Op de top, een adembenemende mooi gevormde caldera, kijk je bij helder weer uit over het Guanacaste Peninsula met aan het uiterste westpuntje Parque Nacional Marino los Baulas. Daar ten zuiden van bevindt zich het Bosque Nacional Diria, met eeuwenoude hoge omvangrijke bomen en een ongekende rijkdom aan vogelsoorten. Op het hoogste punt van de provincie Cartago ligt het Parque Nacional Tapanti (3394m) en even verderop Cerro Chirippi op 3819 meter. Je waant je in de Europese Alpen met talloze pieken boven de 3000 meter waarvandaan de eeuwige sneeuw en gletsjers de vele onstuimig bruisende rivieren alimenteren. Costa Ricais een vruchtbaar, groen, vredelievend land dat aan bezoekers op rondreis de poorten opent van de vele koffie-, tabak- en cacaoplantages, om een indruk te geven van hoe deze producten verbouwd en verzorgd worden alvorens wereldwijd te worden verscheept. In de jaren ’80 van de vorige eeuw heeft de Costaricaanse overheid een herbebossingsplan uitgevaardigd. Na de ongecontroleerde kap in de hardhoutbossen besloot men teakhoutplantages in te richten, waarin Amerikanen en Europeanen geld konden beleggen dat na tien jaar het eerste rendement zou brengen. Mooi niet! Wel te bezichtigen.

Overige informatie Costa Rica

Rondreizen door dit land brengt je in contact met meerdere religies. De nakomelingen van de Spanjaarden die zich mengden met de bekeerde indianen hangen nog steeds de Rooms Katholieke kerk aan, terwijl onder de zwarte bewoners aan de Atlantische kant van het land de protestanten in de meerderheid zijn. Hun geloof bevat echter ook elementen uit Afro-Caribische religies. De officiële taal is het Castellano (Spaans) maar zeker 97% van alle Tico’s beheerst de Costaricaanse variant dat veel vormen van het door de notabelengesproken Spaans heeft afgedankt en heeft vervangen door begrippen en idioom uit de indiaanse en Afro-Caribische dialecten. Even terug naar de heersende mentaliteit. Tijdens rondreizen door dit prachtige land, waar overigens vele westerlingen op grote schaal investeren in grootschalige teakhoutplantages, springen drie eigenschappen onmiddellijk in het oog: hoffelijkheid, beleefd afstand houden en gastvrijheid. Het ‘tot uw dienst’ en ‘graag gedaan’, zijn hier geen holle automatische frasen, het komt zeer welgemeend recht uit hun hart. Een zo goed mogelijke indruk op bezoekers maken, is in het algemeen een hoofdbeginsel onder de Tico’s. Maar als je de weg vraagt en de wegwijzer weet het zelf ook niet, dan stuurt hij je gerust een heel andere kant op om maar niet te hoeven toegeven dat hij het ook niet weet. Gelukkig is het land niet zo groot en kun je nog eens op je schreden terugkeren.

Offerte groepsrondreis Costa Rica? Klik hier