Groepsrondreis Gambia

Groepsrondreis Gambia

Aan het uiterste westelijke puntje van Afrika ligt het prachtige staatje Gambia dat als een soort hoefijzer wordt omsloten door Senegal. Beide landen waren ooit Franse koloniën, reden waarom in beide landen de officiële voertaal Frans is. Maar met het oorspronkelijke Frans heeft het in idioom niet veel meer van doen, de tribale invloeden op de dagelijks gebezigde taal is van enorme invloed. Het leven is er geordend en op rondreis kom je er achter hoe dat komt.

Advertenties van onze partners

Bezienswaardigheden

Gambia is helemaal geen land waar je heen gaat om eens even lekker cultuur op te snuiven, de bezienswaardigheden liggen er niet voor het oprapen. Dat is mede veroorzaakt omdat het land geen rijke historie heeft waarin men zich eens omstandig in kan verdiepen. Maar er zijn wel genoeg mogelijkheden op rondreis door Gambia die de zintuigen kunnen plezieren. Bereidt een rondreis wel goed voor, je bent immers in de tropen waar muggenolie en zonnebrandolie onontbeerlijk zijn. In je bagage steek je het best ook en literfles water, misschien zelfs wel twee, en iets te eten want de lunch wordt er pas later in de middag genuttigd. In Gambia worden veel excursies georganiseerd vooral om dat je niet bij alle inheemse stammen even welkom bent. Tijdens zo’n excursie wordt in Serekunda een bezoek gebracht aan de lokale markt en een batikfabriek. In Banjul bevindt zich het Nationaal Museum, een bezoek waard, en daarna volgt bij Bakau een stop in Katchikally, de heilige krokodillenpoel. Creek- en sportfishing is een hype in Gambia, lekker luieren aan boord van een speciaal ingerichte boot, de traditionele pirogue. Je scheept in bij Denton Bridge waar aas en hengels voor je klaar liggen. Om er achter te komen hoe vroeger de slavenhandel in zijn werk ging, bezoek je James Island, een Brits depot eertijds voor de ‘opslag’ van slaven. Zonder enige twijfel zijn de georganiseerde rondreizen naar de jungle van Gambia het meest tot de verbeeldingsprekende vertier. Comfortabel gezeten in een 4WD auto of truck rijd je door dorpen in het zuiden van Gambia, waar je in schamele huizen wordt uitgenodigd en kunt kennismaken met keuken, scholen en onderwijsmethoden. Je mag zeker geen glaasje ‘jungle juice’ afslaan, een palmwijn niet door iedereen even enthousiast ontvangen. In het tropisch regenwoud op de zuidgrens met Senegal kom je terecht in een immense uitbundigheid van exotische flora en fauna. Overigens is Gambia over het hele land één grote volière.

Overige informatie

De steden worden bevolkt door de hogere stammen die in de loop der eeuwen gemengd zijn met achterblijvers van de vroegere bezettingsmacht en met Arabische volkeren die uit het oosten de islam godsdienst hebben meegebracht. En daarmee de polygamie. Volgens de islam mag een man vier vrouwen hebben en toch wordt in een land als Nederland een anti islampartij als de PVV, de op één na grootste partij bij recente verkiezingen. Het komt voor dat iemand meer dan vier vrouwen heeft, maar dat is tegen de voorschriften die hij vaak zelf blijkt te moeten handhaven, ook al wordt het als uitermate onbehoorlijk beschouwd. Op het platteland, waar de minder ontwikkelde stammen leven, leveren de rondreizen een aanmerkelijk ander beeld op. Hier gelden de gezagsverhoudingen binnen een leefgemeenschap nog zoals die al eeuwen worden gehanteerd in ruraal Gambia. De meeste dorpen op het platteland zijn opgebouwd uit verschillende ‘compounds’, de kleinste leefgemeenschap. Ze bestaat uit diverse gezinnen met aan het hoofd, het zal ook niet, de oudste man. Deze oefent daadwerkelijk gezag uit en is verantwoordelijk voor alles wat er zich binnen zijn ‘compound’ afspeelt. Zonder zijn uitdrukkelijke toestemming wordt er niet getrouwd, vindt er geen naamgevingsplechtigheid plaats en een kind mag niet naar school als hem dat niet behaagt. Bij verschil van mening is hij bemiddelaar en de oplossing die hij aandraagt voor het geschil, wordt door de dorpsgemeenschap aanvaard, gevolgd en gerespecteerd.

Offerte groepsrondreis Gambia? Klik hier