Individuele rondreis Indonesie

Individuele rondreis Indonesie

Indonesie is een republiek, dat bestaat uit een groot eilandengebied in Zuidoost-Azië. Het ligt tussen het Zuidoost-Aziatische vasteland en Australie. Ook ligt het tussen de Indische- en Stille Oceaan. In het noorden grenst Indonesié aan de Zuid-Chinese-Zee. Het grenst ook aan Maleisië op het eiland Borneo, aan Papoea-Nieuw-Guinea op het eiland Nieuw-Guinea en aan Oost-Timor op het eiland Timor. In het zuiden grenst Indonesië aan Australië. In Indonesië kent men veel verschillen in taal, wat vooral voorkomt in Papua, maar ook op Celebes en de meeste andere eilanden. Op Java en Bali zijn de verschillen veel kleiner. Van alle talen die de meeste van hun sprekers in Indonesië hebben, is het merendeel Austronesisch.

De enorme verscheidenheid aan landschappen is een gevolg van klimatologische en geologische factoren. Zo zijn de eilanden van West-Indonesië altijd bedekt geweest met dichte tropische regenwouden, de Oost-Indonesische eilanden daarentegen zijn veel droger met zelfs savannelandschappen. Het grootste gedeelte Van Indonesië bestaat uit laaggelegen kustgebieden en koraalriffen. De hoogste bergketen van Indonesië, bedekt met eeuwige sneeuw, ligt in Irian Jaya. Hier bereikt de Puncak Jaya een hoogte van 5040 meter. Bossen zijn de oorspronkelijke begroeiing van Indonesië en bedekken nog steeds meer dan de helft van het land. In de eilandengroep groeit circa 140 miljoen hectare regenwoud, na Brazilië het op een na grootste ter wereld. In de schaduw van de reusachtige bomen gaat een ongekende plantenrijkdom verscholen. Er wordt circa een miljoen hectare grond per jaar ontbost, omdat de bevolkingsgroei nieuwe landbouwgronden vereist. Verbranding van bomen om een stuk grond bouwrijp te maken, zoals door de Dajaks eeuwenlang toegepast, veroorzaakte weinig schade aan het bos, maar ontbossing door nieuwe bewoners richt daarentegen grote schade aan. Een verwoestend effect op de natuur heeft echter ook het feit, dat tropisch hout een belangrijke inkomstenbron is. De grote eilanden worden doorsneden door grote rivieren die in de bergen ontstaan en als brede stromen het laagland ingaan.

Advertenties van onze partners

Het Danau Tobameer is met 1700 km2 het grootste meer van Zuidoost-Azië; met 450 meter een van de diepste en bovendien een van de hoogstgelegen (900 m) meren ter wereld. Borneo telt in totaal ca. 110 meren, waaronder enkele grote zoals dat van Jempang (15.000 ha), Semayang (13.000 ha) en Melintang (11.000 ha). De grootste meren van irian jaya zijn de Danau Paniai, voorheen de Wisselmeren, en het Danau Sentani bij Jayapura. Indonesie heeft een tropisch klimaat. De gemiddelde jaartemperatuur ligt in het hele land rond de 26 graden. Het grootste deel van Indonesië heeft een zeer vochtig tropisch regenklimaat.

Alleen het hoogland heeft een ander klimaat. De maximum temperatuur kan ongeveer 26 graden bereiken. In het gebergte wordt het naarmate je hoger gaat, steeds kouder. 1 graden per 170 meter stijging, is uitgerekend. Afhankelijk van de moesson kennen de meeste delen van het land een regentijd en een droge periode. Alleen op Sumatra en Kalimantan is de neerslag over het hele jaar vrij gelijkmatig verdeeld. In december, januari en februari regent het tussen Zuid-Sumatra en Oost-Timor. Delen van Java, Bali, Nusa Tenggara, Sulawesi, de Molukken en Irian Jaya kennen een savanneklimaat met een korte droge tijd. De droge tijd (‘musim kemarau’), van mei tot oktober, is het gunstigst om te reizen. Het is dan wel erg warm, en er valt maar af en toe een buitje dat de natuur weer opfrist. Indonesie heeft 3 tijdzones. Wanneer het zomertijd is, is het op Bali en Lombok 7 uur later. Op het eiland Java is het 6 uur later dan in Nederland. Op de Molukken is het weer 8 uur later dan in Nederland of België. Indonesie is een prachtig land, met een ontzettend mooie natuur en een lekker klimaat. De verschillende eilanden, de bergen, de zee, het maakt het land helemaal interessant. Een ideaal land om naartoe te gaan in vorm van een groepsrondreis.

Offerte individuele rondreis Indonesië? Klik hier