Individuele rondreis Jordanië

Individuele rondreis Jordanië

Jordanie is een land dat in het Midden-Oosten ligt, ten oosten van de rivier de Jordaan ligt en tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever in het westen, het grenst aan Irak in het Oosten, Syrië in het noorden en Saoedi-Arabië in het zuiden. In het zuiden heeft Jordanië nog een kleine kuststrook van 26 km aan de Golf van Aqaba. Overal in Jordanie wordt het 'Jordaans' of 'Syrisch' Arabisch gesproken, dat in vele opzichten afwijkt van het als schrijftaal gebruikte modern standaard-Arabisch. Slechts in een klein aantal Circassische dorpen is het Arabisch niet de voertaal. Jordanie is te verdelen in drie landschappen: de Jordaan-vallei, het heuvelland in het westen, en het Oost-Jordaanse woestijnplateau, dat zich tot in Syrië en Saudi-Arabië uitstrekt. Het totale landoppervlak van Jordanie bestaat voor 91% uit woestijn.

Geologisch gezien ligt Jordanië op de plaats waar de grote continenten Eurazië, Afrika en Indië samenkomen. Vandaar dat hier barsten in de aardkorst voorkomen; een van de grootste ter wereld is bijvoorbeeld gelegen in de Golf van Aqaba, 7000 kilometer lang helemaal tot aan Mozambique. De Jordaan-vallei in het westen, is het laagst gelegen dal op aarde. Zo ligt de waterspiegel van het Meer van Tiberias op -210 meter, de Dode Zee ligt op -410 meter, het laagste punt op aarde. De Dode Zee heeft een zeer hoog zoutgehalte van meer dan 30%. De vallei is een zogenaamd breukdal en ontstaan door tektonische bewegingen in de aardkorst. Het dal vormt de noordelijke uitloper van de breuklijn tussen de Afrikaanse en de Arabische aardschollen. Het heuvelland in het westen is meer een plateau, dat op vele plaatsen is doorsneden door diep ingesneden dalen, waardoor rivierbeddingen (wadi's) naar de Jordaan en de Wadi Araba lopen. De hoogste top van Jordanië ligt in het zuidelijke gedeelte, de Jabal Ram met een hoogte van 1754 meter. In het noorden bereikt de Um ad-Daraj en hoogte van 1247 meter. Ten oosten van het heuvelland strekt zich het zeer uitgestrekte Oost-Jordaanse woestijnplateau uit, met een gemiddelde hoogte van 500-600 meter.

Advertenties van onze partners

Noordoost-Jordanië behoort tot de Syrische woestijn, het zuidoosten tot de woestijnen van het Arabisch Schiereiland. In het oosten lopen een aantal wadi-dalen in de richting van de Wadi as-Sarham. Al-Azraq en Al-Jafr zijn in dit gebied de belangrijkste oases en kenmerkend voor de gehele Jordaanse woestijn zijn de zwarte lavavelden. Noordoost-, Zuidoost-, Zuid-Jordanië en de Wadi Araba hebben allemaal een woestijnklimaat, waar de neerslag beneden de 200 mm per jaar ligt. Rond de hoogvlakte ligt een zone met een steppeklimaat. In het woestijn/steppegebied valt alleen 's winters wat neerslag. De hoogste delen van de hoogvlakte en de hellingen ten oosten van de Jordaan-vallei hebben een soort Middellandse-Zeeklimaat met hete, droge zomers en zachte winters met geringe hoeveelheden neerslag. De noordelijkste en hoogste delen van de hoogvlakte ontvangen de meeste neerslag en alleen hier zijn landbouwactiviteiten mogelijk.

Door de hoogte valt de neerslag hier soms in de vorm van sneeuw. Jordanië kent hete zomers, met name op het plateau en in de Jordaanvallei. De winters duren van november tot mei en zijn tamelijk vochtig; de berggebieden ten westen en oosten van de Jordaan zijn tamelijk koud en kennen vorst en sneeuw. De gemiddelde temperatuur in januari ligt tussen de 5 en 15 graden. In de Jordaan-vallei en de Wadi Araba is het nog iets warmer, tussen de 15° en 20°C. In de zomer lopen de temperaturen op tot 25° en 30°C in het noorden en 30°C en 35°C in het zuiden en in de Jordaan-vallei en de Wadi Araba. Regelmatig komen de temperaturen daar boven de 40°C uit. Vanwege de vochtige lucht en de hoge temperaturen is het 's zomers nauwelijks uit te houden. Als het gaat om tijdsverschil met Egypte, dan is het daar 1 uur later. Alleen van eind maart en van eind september tot eind oktober is het tijdsverschil met Jordanie 2 uren later. Jordanie is een prachtig land om te bezoeken in vorm van een groepsrondreis. Er is van alles te zien en te beleven. Het land heeft een prachtige geschiedenis, zeker de moeite waard om naartoe te gaan!

 

Offerte individuele rondreis Jordanië? Klik hier