Individuele rondreis Kenia

Individuele rondreis Kenia

Kenia is een land dat in Oost-Afrika ligt. Het grenst in het noorden aan Ethiopië, in het oosten aan Somalië, in het zuidoosten aan de Indische Oceaan, in het zuiden aan Tanzania, in het zuidwesten aan het Victoriameer, in het westen aan Oeganda en in het noordwesten aan Soedan. In 1974 werd het Engels als officiële taal vervangen door het Kiswahili, een Bantoetaal. Het Engels wordt echter ook nog veelvuldig gesproken en veel overheidspublicaties zijn in het Engels gesteld. Daarnaast worden in de dagelijkse omgang veel stamtalen gebruikt. Voor de hier en daar ingesneden kust ligt een aantal eilandjes, zoals bijvoorbeeld Lama en Mandu. Van de tot 200 kilometer brede en tot 150 meter hoge kuststrook stijgt het land naar een parallel hieraan gelegen, 150 tot 300 m hoog plateaugebied. In het noorden en noordwesten gaat dit over in een gebied met hoogvlakten van 300 tot 1500 meter, die in het zuidwesten overgaan in de Kenya Highlands, 1500 tot 3000 m hoog. De Highlands worden in noord-zuidelijke richting doorsneden door de Oost-Afrikaanse Slenk, wat een zijtak van de Grote Afrikaanse Slenk is of Great Rift Valley, die 600 tot 900 m lager ligt dan het omringende gebied en door hoge vulkanen wordt geflankeerd (Mount Kenya, Mount Elgon). In deze slenk ligt een aantal meren, waaronder het grotendeels op grondgebied van Kenia liggende Rudolfmeer. Het Victoriameer, waarvan alleen het oostelijke uiteinde op grondgebied van Kenia ligt, ligt tussen de beide slenken. Gedeeltelijk bevaarbare rivieren zijn de Sabaki en de Tana.

Advertenties van onze partners

Het westen van Kenia bestaat uit een golvend heuvellandschap dat zich uitstrekt van de Sudanese grens in het noorden tot aan Tanzania in het zuiden. In het zuiden gaat het vruchtbare landschap over in een uitgestrekt savannelandschap. Hier liggen de grootste en populairste wildreservaten. Ten zuiden van het Amboseli-reservaat rijst de hoogste berg van Afrika op, de Kilimanjaro, met een hoogte van 5895 meter. Noord- en Oost Kenia bestaan uit een bergachtig landschap met veel struikgewas dat overgaat in een woestijnlandschap waar maar zelden regen valt. Hier vinden we het meest woeste en ongerepte landschap van Kenia. Gedeeltelijk bevaarbare rivieren zijn de Sabaki en de Tana. Kenia heeft een tropisch regenklimaat. Dit wordt beïnvloed door de Indische Oceaan en de dichte locatie op de evenaar. Daardoor is het even lang donker als dat het licht is en zijn de dagen bijna het hele jaar door even lang.

Aan de kust is er dag en nacht een constante hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid. Wanneer je verder het binnenland in trekt, wordt de lucht droger en de nacht kouder. Neerslag valt in Kenia in twee periodes, van maart t/m mei en van eind oktober t/m december. Meestal valt de neerslag in korte stortbuien of tijdens een storm die duidelijk voorspelbaar is door het snel samentrekken van de wolken. De kuststreek is heet en vochtig. Op het plateau is de temperatuur meer gematigd (Nairobi, op 1660 m hoogte, gemiddeld van 14 tot 25 °C). Er zijn twee regenseizoenen. Meer naar het westen, bij het Victoriameer, heerst een tropisch klimaat met gemiddelde temperaturen van 18 tot 30 °C; hier vallen zware tropische regens en komt ook vorst voor. Alleen in het noorden, bij het Rudolfmeer, is het klimaat zowel heet als droog, met zeer geringe neerslag. De gemiddelde temperaturen zijn het gehele jaar ongeveer gelijk, tussen 22 en 30°C. Kenia heeft een oppervlakte van 582646 km². Waarvan ongeveer 13400 km² water is. De hoogste berg in Kenia is de Mount Kenya (5199 meter), dit is de op een na grootste berg in Afrika. Dit gebied is zeer vruchtbaar en daarom worden de lagergelegen gebieden dan ook gebruikt voor landbouw. Het tijdsverschil met Kenia is 2 uur of 1 uur. In de wintertijd is het in Kenia 2 uur later dan in Nederland of België en in de zomertijd is het 1 uur later in Kenia. Kenia is een ideaal land om naartoe te gaan in vorm van een groepsrondreis. De 80 wilde diersoorten, de over de duizend verschillende vogels, de vele natuurparken met diersoorten die er in Nederland niet te vinden zijn, de cultuur, het klimaat en het interessante landschap maken Kenia tot een geweldig mooi land.

Offerte individuele rondreis Kenia? Klik hier