Individuele rondreis Peru

Individuele rondreis Peru

Peru is een land aan de westkust van Zuid-Amerika en wordt begrensd door Ecuador en Colombia in het noorden, Brazilië in het oosten, Bolivia in het oosten en zuiden, Chili in het zuiden en de Grote Oceaan in het westen. De officiële talen van Peru zijn Spaans, dat in Peru ook wel 'Castellano' wordt genoemd, en het Quechua, dat wordt gesproken door de indianen van het centrale bergland. Hiernaast worden er veel dialecten gesproken, vooral in de Amazone regio. In de belangrijkste toeristische centra spreekt men ook wel Engels. Toch kan een Spaans woordenboekje erg handig zijn. Van het westen naar het oosten kunnen drie gebieden worden onderscheiden: de Costa, de Sierra en de Selva. De Costa omvat het voornamelijk woestijnachtige gebied langs de steile kust tussen de Grote Oceaan en de westelijke hellingen van het Andesgebergte. De kustvlakte is alleen in het noorden (zandwoestijn van Sechura) vrij breed (tot 160 km); zuidwaarts varieert de breedte van 30 tot 100 km. De Sierra omvat het Andesgebied. Het huidige reliëf van scherpe kammen en diepe canyons is vooral ontstaan door vergletsjering in de kwartaire ijstijden. De Andes omvat twee grote ketens, de Cordillera Occidental en de Cordillera Oriental. In het noorden van het land liggen deze ketens dicht bij elkaar. In Zuid-Peru is deze afstand groot en hier ligt de grote hoogvlakte, de Altiplano, terrasgewijs aflopend naar het Titicacameer. De Cordillera Occidental is een vrijwel aaneengesloten keten. Het hoogste gedeelte bereikt deze keten in de Cordillera Blanca, een over 180 km ononderbroken en sterk vergletsjerde keten met 29 toppen boven de 6000 m, waarvan de Huascarán met 6768 m de hoogste berg van Peru is. De Cordillera Oriental wordt onderbroken door een aantal grote dwarsdalen, quebrada's. De Selva omvat het gebied ten oosten van het Andesgebergte; hierin kan onderscheid worden gemaakt tussen de Selva Alta (Hoge Selva) of Montaña, de oostelijke Andeshellingen, zeer sterk versneden, zodat een landschap van scherpe bergkammen tussen diepe dalen ontstaan is, en de Selva Baja (Lage Selva), de Amazonelaagvlakte.

Advertenties van onze partners

De ligging van Peru aan de rand van een tektonisch actief gebied is de oorzaak van het optreden van vulkanische verschijnselen en aardbevingen. In Zuid-Peru zijn nog enkele vulkanen actief, o.a. El Misti (5835 m). De zwaarste aardbeving sinds eeuwen heeft zich op 31 mei 1970 voorgedaan in Midden-Peru, waarbij grote verwoestingen werden aangericht in het dal van de Río Santa en de steden Huaráz en Yungay van de aardbodem werden weggevaagd, alsmede rond Chimbote. Het laagland ligt geheel in het gebied van het tropische regenklimaat. Geheel anders is het klimaat van het hoogland. In de regentijd (oktober–april) ontvangt de oostelijke helling onder invloed van de passaat nog veel neerslag. De hoogvlakte en de lengtedalen liggen echter in de regenschaduw van de hoge Cordillera's. Op de zuidelijke hoogvlakten komen aanzienlijke temperatuurverschillen tussen dag en nacht voor.

De westkust is droog. De wind waait hier van zuid naar noord parallel aan de kust, maar heeft onder invloed van de koude Perustroom een geringe vochtigheid, zodat bij stijging voor de kust slechts nevel en motregen worden gevormd. Door de Perustroom zijn de temperaturen aan de kust ca. 5 °C lager dan die op dezelfde hoogte aan de Atlantische kust van Zuid-Amerika. De jaarlijkse neerslag bij Lima is gemiddeld 34 mm; vaak valt er jaren achtereen geen neerslag. Door warme noordenwinden in december kan gemiddeld eens per zeven jaar zoveel warme en vochtige lucht worden aangevoerd dat soms in één maand 25 cm valt, waardoor overstromingen voorkomen. In Peru is het tijdens onze wintertijd 6 uur vroeger dan in Nederland of België en in de zomertijd is het verschil 7 uur. Het is dan dus 7 uur vroeger in Peru. Peru is een prachtig land om naartoe te gaan in vorm van een backpack vakantie. Het land is aardig bekend in de wereld en dat komt mede dankzij het landschap. Er zitten ontzettend veel verschillen in, wat bijna elk mens wel aanspreekt.

Offerte individuele rondreis Peru? Klik hier