Rondreizen Noorwegen

Rondreizen Noorwegen

Noorwegen vormt samen met buurlanden Zweden en Finland, in mindere mate ook met Denemarken in het zuiden, het grote Scandinavische schiereiland. Het is het wonderbaarlijke land van de fjorden. Aan de westkust, waar de bergen in de zee verdwijnen, heeft de laatste ijstijd een fjordenlandschap achtergelaten dat uniek is in Europa.

Bezienswaardigheden

Rondreizen in Noorwegen is vooral de westkust bereizen. De Noorse kust is een fjordenkust. Diepe inhammen landinwaarts, met prachtige hoge bergen. Voor de kust liggen vele eilanden en eilandjes. De watervallen storten zich van de rotsen op de plaatsen waar de rivieren in de fjorden in zee uitmonden. Bij zo’n monding zijn steden ontstaan: Trondhem, Bergen, Stavanger. Varend door de Oslofjord in een rondvaartboot kunt u de hoofdstad vanuit een ander aspect bekijken. Door de straten lopend ziet u het Konserthus waar vele optredens verzorgd worden. Een middeleeuws kasteel kunt u er bezoeken, Akershus Slott. Archeologische vondsten zijn te bezichtigen in het Historisch Museum. Er is ook een openluchtmuseum: het Norsk Folkemuseum. Het binnenland van Zuid Noorwegen wordt “ het rijk der elanden “ genoemd. Die vindt men hier dus in overvloed. Aan de vele herenhuizen aan de zuidkust kunt u het zeevarende verleden van het land herkennen. Aan de stranden hier is het goed toeven. Het mijnstadje Roros staat op de Wereld Erfgoedlijst. In midden Noorwegen stromen veel rivieren. Heel aantrekkelijk dus voor kanoërs en rafters. Voor wandelaars is het Nationaal park Dovrefjell aantrekkelijk. Wintersport wordt beoefend in Wellingdal, Lillehammer en Frysil. In het in het water gebouwde Arendal vindt men typisch Noorse huizen. Rendieren komen voornamelijk voor in het noorden en speciaal in de Hardanger Vidda. Slechts in Noorwegen vindt men de zogenaamde Staafkerken. De mooiste (ze zijn van hout gemaakt) vindt men in Borgund, Urnes en Heddal. Een mooie haven treft men in Bergen. In het Bryggen museum (bryggen zijn pakhuizen) wordt de geschiedenis van de stad uit de doeken gedaan. De meest noordelijke provincie is Finmark. Hier is het land van de Samen met hun rendieren. De middernachtzon en het noorderlicht zijn hier te bewonderen. Het zijn fascinerende natuurverschijnselen.

Advertenties van onze partners

Overige informatie Noorwegen

Ontelbare veelvuldig vertakkende waterarmen dringen tot 200 kilometer het land binnen. Al sinds de eerste bewoners van Noorwegen waren de fjorden belangrijke waterwegen, ze ontsloten de bijna hermetisch afgesloten zeer bosrijke binnenlanden van de buitenwereld en houttransport als economische factor is via de waterwegen op gang gekomen. Nog steeds vind je op rondreis door het fjordengebied afgelegen plaatsen die alleen per boot bereikbaar zijn. De machtige natuur van Noorwegen aan de kusten is een waar paradijs voor vogels. De vogelwereld wordt gevormd door een mengeling van Midden-Europese en Scandinavische soorten. Op de hoogvlaktes van de fjelds komen vooral slechtvalken, kwartelkoningen en sneeuwgorzen voor maar je ziet er ook goudplevieren, morinelplevieren en grauwe franjepoten. Aan en op de meren van de toendra’s leven vooral parelduikers en grote zaagbekken. Langs de kust vind je het ideale biotoop voor zeldzame meeuwensoorten, papegaaiduikers, zeekoeten, jannen-van-gent, alken en de op vele plaatsen bijna uitgestorven zeearenden. De nationale vogel van Noorwegen is de waterspreeuw die langs rivieren en beken leeft. De Golfstroom bezorgt Noorwegen een verbazingwekkend zacht klimaat. Dat merkt men aan de zuidelijke westkust aan de appel- , kersen- en zelfs abrikozenbomen en aan de verdeling van de vegetatiezones. Ter hoogte van Trondheim gemengd bos met loof- en naaldbomen, iets meer naar het midden van het land de ondoordringbare naaldwouden. In de binnenlanden de toendra’s met verspreide boom- en heestergroei.

Offerte groepsrondreis Noorwegen? Klik hier