Duikvakantie

Duikvakantie

Een duikvakantie is een vakantie waarin je - alleen of met anderen - een tijdje kunt gaan duiken in een mooi watergebied. Deze vakanties zijn er voor iedereen die geïnteresseerd is in deze sport. Als beginner is het mogelijk om in een duikgebied te leren duiken bij een duikschool, waarbij ook de mogelijkheid aanwezig is om een duikuitrusting te huren. In bijna alle duikgebieden is deze voorziening aanwezig, maar informeer er van tevoren altijd naar. Je weet het immers nooit zeker.

Duikgebieden

Een duikgebied is een locatie waarin snorkelaars en duikers hun sport of hobby kunnen beoefenen. Binnen een duikgebied heb je zogenaamde duikstekken, dit zijn plaatsen waar door duikers gedoken kan worden. Uiteraard heeft iedereen andere wensen bij het uitzoeken van een vakantie, dit geldt ook voor het boeken van duikvakanties. De verschillende vakanties kunnen sterk variëren in prijs. Hier dien je dus zeker rekening mee te houden. Een paar andere punten die van belang kunnen zijn, zetten we hieronder even op een rijtje: Duikbrevet - Let op, als je voor de eerste keer gaat duiken zul je eerst een duikbrevet moeten halen. Dit kan bij de duikscholen die bijna altijd wel aanwezig zijn in een duikgebied. Hiernaast heb je voor diverse duikvarianten speciale cursussen nodig. Locatie - Let bij het uitzoeken van het duikgebied vooral op de kwaliteit van het water en de dingen die tijdens het duiken te zien zullen zijn, maar ook op de voorzieningen die bepaalde duikgebieden aanbieden. Denk hierbij aan douches en kleedruimtes, maar ook aan compressors om een duikfles te vullen.

Advertenties van onze partners

Duiken als sport

Duiken is niet één sport waarbij iedereen hetzelfde doet. Het is onderverdeeld in diverse categorieën je kunt dus op veel verschillende manieren gaan duiken. Iedere tak van de duiksport heeft specifieke training nodig omdat de risico's op verschillende gebieden aanwezig zijn. Diepduiken: Het woord zegt het al, met het diepduiken ga je diep onder water. Je komt tot een diepte van maximaal 40 meter, zodat je een grotere kans hebt om bepaalde bijzondere diersoorten te kunnen spotten. Door de diepte zal je lichaam minder goed kunnen handelen, daarom is voor deze soort een speciale cursus vereist. Grotduiken: Een heel andere tak van de duiksport dan het diepduiken is het grotduiken. Met deze sport ga je een grot in waar water zich bevindt, speciale koralen kunnen bij dit soort duikvakanties te vinden zijn. Ijsduiken: Het klinkt ijzingwekkend koud en vervelend, maar ijsduiken is een bijzondere manier van duiken. Uiteraard heb je hierbij ook een isolerend pak aan. Je duikt met ijsduiken in een wak en je dient altijd in de gaten te houden waar je het water ingegaan bent. Je moet immers ook weer door het wak naar de oppervlakte. Wrakduiken: Als een echte ontdekker ga je duiken naar een scheepswrak. Net als in films zijn er in het echte leven ook risico's aan verbonden. Dus ook voor deze variant zijn aparte cursussen.

Duiken in Nederland

In Nederland is het mogelijk om te duiken, bijvoorbeeld in een duikstek bij de Oosterschelde. Maar de echte duikliefhebbers gaan natuurlijk naar een mooier gebied elders in de wereld. Bekende en populaire duikgebieden zijn bijvoorbeeld te vinden in diverse badplaatsen in Egypte, op de Caribische Eilanden, in Australië in de buurt van Indonesië en Maleisië.

Offerte voor een duikvakantie? Klik hier